Opel Corsa C Z12XE eltűnő olaj


Sziasztok!
Érdeklődnék, mielőtt nagy munkálatokba esnék, hogy egy 2003-as Opel Corsa C 1.2 Z12XE benzines autóból miért tűnik el az olaj?
A probléma fő okozója, hogy nem látszódik külső olajfolyás sehol, és nem füstöl az autó se hidegen, se melegen, nagy fordulatszámon se.
Viszont kormos a kipufogója (még alapjáraton is köpködi ki), illetve mikor leszabályoz a motor akkor fekete füstöt ad ki magából. Ami érdekes még, hogy mikor le lett vakolva az EGR szelep, a szelepfedél és környéke ki lett pucolva mert vastagon állt az olajsár benne. Valószínűsíthető, hogy az egész blokkban áll az olajsár, illetve a karter elvezető rendszer is dugulva lehet. Ha járómotornál leveszem az olajbeöntő kupakot, a kupak ugyan nem esik le, de rendesen táncol rajta, kézzel is érződik a nyomás, illetve amint le van állítva a motor, füst/gőz száll ki. Ami még érdekesség lehet, hogy hibakódot elvileg nem ad ki (pedál teszt) illetve a tank levegőztető kis szelep is kattog hangosan. A gyertyakép barnás/fekete de ugyanakkor nem szörnyen olajos. Az olajfogyasztás amúgy jelentős (kb.... 0.5-1 liter/1000 km ?? ha nem több) és fogom a fejemet, hogy ez hogy lehetséges mindenféle folyás illetve füst nélkül. (Katalizátor felveheti a füstöt, de ennyit azért kétlek)  Vagy mit nem sikerült észrevennem?
Ennek szerelő lesz a vége az biztos, de addig is érdekel, hogy mi okozhatja ezt az abnormális jelenséget.
Előre is köszi!
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Hozzászólások

Davee2020.04.12 20:31:55
Ha televeri a kartercsöveket akkor valószínű a szelepszárszimeringek mentek el.
De lehet dugattyúgyűrű is.
Sajnos csak levett állapotban lehet ezeket megnézni, akkor pedig már hf felújítás.