Radiátor.


Az autó opel corsa b 2000-es évjárat. 1.2-es 16 szelepes benzines, motorkód x12xe.

A hűtőradiátoron ventilátor inditó érzékrlőt cserélnék de a régi érzékelő réz tömitése megrongálta a müanyag radiátor peremét. Ezért amikor az új érzékelőt berektam szivárgott mellete a hűtővíz.

Próbáltam tenni több féle tömítés is de nem oldódott meg a probléma.

Ha 1 mód van rá akkor nem szeretnék venni emiatt új radiátort.

A válaszokat előre is köszönöm. 

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Hozzászólások

Davee2020.08.13 21:51:09

A termosztátnak 92 foknál kell nyitnia, ha annál a hőmérsékletnél hidegen indulás után nem meleg a cső, ami a hűtő felé megy akkor nem nyit időben a termosztát.

Ha olcsó/gagyi termosztát lett beletéve könnyedén tönkremehet.

Az 1 vezetékes jeladó csak a műszeregységhez ad jelet máshova nem.

 

shanco2020.08.13 20:52:26

Helló!

Köszönöm szépen a válaszokat, ezek alapján kicseréltem a vízhűtő radiátort.

Nem csöpög, nem folyik minden oké.

Bár nem teljesen mert még a hütőfolyadék hőmérséklete még mindig 90 fok felé megy, és már nincs ötletem hogy mi lehet abaja.

Ez a jelenség már elég régota meg van kb 1 éve, akkor cseréltem ki a vízpumpán lévő termosztátot és a tetején lehelyezkedő jeladót.

A vízhűtő radiátoron is van 2 db jeladó azokat is akkor cseréltem ki.

Ezeket az alkatrészeket én vásároltam /Bárdi autó/és cseréltem ki, az üzletben alvázszám és motorkód alapján adták az eszkőzőket.

Ezek után visszont a víz melegedése még mindíg fennállt oly annyira hogy a kiegyenlítő tartályban megjelent pár olaj folt, elvittem 1 autószerelőhöz és Ő azt mondta hogy nagy valószinüsége hengerfejes az autó. Ott hagytam nála az autót, 2 nap múlva hívott is hogy megcsinálta és nagy szerencsém van mert csak a tőmítés szállt el és azt kellet cserélni. Kifizettem és elhoztam az autót a szerelötől, de már más nap tapasztaltam hogy ha hosszabb pirosnál állok vagy dugóban akkor ugyan úgy fel megy a víz hőfoka.

Felhívtam a szerelőt és közöltem vele hogy a melegedési probléma még mindíg fennáll, jőtt a válasz hogy erra a problémára Ő nem tud többidőt forditani és vigyem el valakihez az autót hogy szereljenek bele 1 kapcsolót amivel manuálisan tudom kapcsolni a ventilátort. Az óta nem veszi fel a telefont.

Már eltelt 1 év és Én azóta szorgalmasan kapcsolgattam a ventillátort.

Így jártam az autóval elég sokáig, eközben kerestem szerelőket hogy csöszenek már valamit az autóval, mert csak nem maradhat így de csak igéreteket kaptam. 

Kb 3 hete történt hogy hazafelé tartottam és a vízhőfok jelző már a 100 fok felett volt és hiába kapcsoltam rá a ventillátort nem ment lejebb. Ezért félreáltam és fel nyitottam a motorháztetőt és akkor ládtam meg hogy a kiegyenlítő tartályban nincs víz. Ezért haza kellett vontatni az autót.

A radiátor fűtéscsap szét nyílt és valószínüleg ott távozott a rendszerből a víz. Gondoltam Én ha már így jártam akkor nem csak a fűtéscsapot cserélem ki hanem a vízpumpát is, mert sokan mondták hogy a vízpumpa nem megfelelő müködése miatt megy fel a hőfok. 

Közben észrevettem hogy a vízhűtő radiátoron lévő felső érzékelőnél szivárog a hűtőfolyadék, és utánna néztem ha rendszer nem teljesen zárt akkor is felmehet a hőfok.

Ezért volt a radiátoros mizéria.

Már most úgy áll az autó hogy ki van benne cserélve a vízpumpa és a fűtéscsap meg a hűtőradiátor.  És a vízhőfok még mindig megyen fel kb 95 fokig ott bekapcsol a ventilátor és visszahűl és pár km után kezdődik elörő, nyílván a piroslámpa és a dugónál ugyan az a szituálció.

1 db érzékelő nem lett még kicserélve ami az EGR szelep mellet van az 1 vezetékes.

Kérdés:

- Lehet e hogy ez az érzékelő a ludas és az okozza a galibát?

- Lehet e hogy az 1 évvel ezelőtt vásárolt termosztát és érzékelők meghibásodtak vagy nem megfelelőt adtak a boltban és nem megfelelő hőmérsékleten nyitnak vagy inditják a ventilátort?

- Lehet e hogy hengerfejes az autó? /Az olajban nincs víz és a vízben nincs olaj/

Ha minden jó és nem hengerfejes akkor mi lehet a baja?

Davee2020.08.07 07:06:10

Klíma hűtő kívül van, a motorhűtő belül, a ventillátort kell levenni róla egyszer, utána a csöveket, és a szenzorokat és felfelé kijön, majd mehet be a másik.

Otthon megoldható, max egy emelő kell ha valamihez hozzá szeretnél férni alul.

shanco2020.08.06 19:22:02

Ja elfelejtettem megemlíteni hogy van az aútóban klíma. Ilyenkor annak a hűtőlyét is cserélni kell? Vagy külön is lehet cserélni. 

shanco2020.08.06 19:15:47

Helló!

Mennyire macerás kicserélni a vízhűtő radiátort? Otthon elvégezhető, kell-e valamilyen speckós szerszám vagy emelő?