Astra H Z16XE1 fulladás induláskor P0115


Sziasztok,

Opel Astra H 1.6 Benzin (TwinTop talán) Motorkód: Z16XE1.
Pár napja fulladozik induláskor az autó. Félnap állás után kb.
Kidobja a P0115 kódot, ami a "Motor hűtőközeg hőmérséklet áramkör" problémát jelenti. A hőfokjeladó szenzort pár hónapja cseréltem újra (kékre) a régi (fekete) helyett amikor a gyújtógyertyákat cseréltem. Akkor indításprobléma fel sem merült, csak kicsit dadogott a kocsi néha. Ekkor EGR szelepet is tisztítottam. Néha előjön a P0171, tervben van egy szívósor tisztítás is.
A gyertyák nem okozhatják, szerintem a trafó sem, szóval az elektronikát nagyjából kizártam.

Gondoltam az üzemanyagszivattyú, azt ellenőríztem a hátsó ülés alatt meghallgattam a hangját gyújtásadáskor és jónak tűnt. Azt, hogy szivárog-e valahol az üzemanyag cső egyelőre nem tudom, de nem valószínűsítem.

Most néhány videó megnézése és olvasás után az impulzus adó, főtengely jeladóra (crank/crankshaft sensor) gondolok, hogy az okozhatja a hibát.
Ez lehetséges? A Z16XE1-ben ez hol található?

Előre is köszönöm!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Hozzászólások

kedvesr2020.08.10 23:00:07

Kerestem a hiba forrását tovább, nem tudom, hogy a hidegindítási problémával ez összefügg-e, de a klímával biztosan, a hűtőventilátor előtét-ellenállása megadta magát megszakadt, emiatt a ventilátor nem kapcsol be alacsony fokozaton, tehát klíma kapcsoláskor.
Új ventilátort nem akarok "csak" emiatt venni így azt terveszem, hogy rákötök/forrasztok egy 0,24 ohm-os ellenállást a szétrohadt helyére valahogy így ( ) aztán meglátjuk, hogy megjavul-e tőle. Remélhetőleg a klíma bekapcsolás már menni fog, az indítással nem tudom összefüggésben lehet-e, majd megírom ide a tapasztalatokat.
Szép estét!

Davee2020.08.10 18:53:28

Az üzemi hőfoka a motornak 105 fok, a hűtés 108-110 fok közt kapcsol, attól függ klímázol-e, illetve hőmérséklettől, szenzor fáradástól függően.

kedvesr2020.08.07 13:32:52

Közben bejött egy eddig nem tudott dolog.
Kiderült számomra, hogy a ventilátor nem indul, csak 110 C felett indul be a venti. Nem tudom pontosan, hogy 2 vagy 3 fokozatú de lényeg, hogy csak akkor indul be, ha a motor, ill. motorhűtővíz 110 C fölé megy.
Mivel nem indul be a venti, így a hűtőkompresszor sem kapcsol be. Lehet minden összefügg mindennel.
A ventilátor vezérlőegysége (nem tudom egyelőre hol van) mehetett el, avagy relé, vagy tán előtét biztosíték? Ez lehet okozója az egész történetnek hogy se klíma, és hidegindítás nehezen?

Köszi előre is!
Richárd

kedvesr2020.08.06 09:53:28

Szia Davee,
Ezt hajtottam végre:
">
Akkor is P0115 jött elő, után 2-3 hónapig elő sem jött.
Van OPCOM-om (Kínából) holnap reggel lehet rákötöm, vagy valamelyik nap első indítás előtt. Mert csak a nap elején jön elő ez a probléma.
Illetve van egy Peston hibaolvasóm, azzal szoktam kocsiból kiolvasni, ha hibát ír, illetve különböző adatokat. Eddig csak P0171 és P0115 volt.
Arra is gondoltam hogy legutóbbi tankoláskor tettem bele Wynn's Injektor tisztítót, lehet az vitt rossz helyre koszt a csövekben, gondolkodom, hogy legközelebb teszek még Wynn's üzemanyagtisztító adalékot illetve meghajtom a kocsit, megpróbálva kikormolni valamennyire.

Davee2020.08.06 08:37:27

Termosztát mögötti jeladót cseréted?

Törölni kellene a hibakódokat és úgy megnézni, illetve gépre téve lehet élő adatokat is figyelni.

Főtengely jeladó ritkán szokott tönkremenni, ha az lenne a baj random leállna vagy el sem indulna pl melegen.