Z14XEP alapjárati problémák, P0300


Sziasztok!

Z14XEP motoros Astra G-m (160 000 km) ősszel volt szívosor cserén ahol felújítottat kapott. Nemsokkal utána a vezérlés és hidrotőke csere is volt.

Ez után tűnt fel, hogy alapjáraton néha "bedadog", mintha kihagyna, de a fordulatszám nem inog, fixen 750. Eleinte arra gyanakodtam, hogy a vezérlés beállításom rossz, másodjára is beállítottam (gyári szerszámokkal), de nem változott a dolog. Gyertyák szinte újak voltak de cseréltem őket (passzoló NGK), nem lett jobb. Szervizbe vittem, azt mondták ők is tapasztalják az alapjárati dadogást, de az autó megy, gyorsul, hangra jó és a fogyasztása is hibátlan (ezt alátámasztom, vegyesben 6,2 l/100km). Nem tudták megmondani mi lehet a gond, de nem a vezérlés.

A probléma fél évig itt tartott: Hideg indításnál az első fél perc tökéletes (amíg 1000 körüli az alapjárat), majd ahogy elkezdi visszaejteni 750-re úgy elkezd döcögni. Melegen, pirosnál megállva is csinálja, de akkor nem annyira durva. Ez volt eddig.

A napokban egy hideg indításnál szokatlanul durva volt az indítás utáni döcögés, villantotta is a check engine-t, azonnal leállítottam. Pedálos kiolvasás után P0300-at kaptam, égéskimaradás legalább 2 hengerben, mást nem ír. Második indításra tökéletesen indult, semmi probléma. Ez pár napja volt, azóta sem volt check engine-es indítás, csak a szokásos döcögés.

A probléma csak alapjáraton jelentkezik, a legkisebb gáznál és menet közben abszolút gyönyörűen jár.

Amire gondolni tudok:

-Fals levegőt szív valahol (a szívótorkon rendszeresen olajos víz gyűlik össze ahol a levegőszűrő után a légcső bilincse rászorítja, bilincset már cseréltem, az olajos víz a szelepfedél takaró visszavezető csőből jön, párára fogom, hűtővizet és olajat nem fogyaszt az autó) - Illetve azt is el tudom képzelni, hogy a szívósor cserénél valamit benéztek a srácok, de azt én nehezebben tudom ellenőrizni mert nemigen férek hozzá.

-Gyujtótrafó kezdődő probléma.

-Külföldi fórumon valakinek a hasonló problémáját üzemanyagszivattyú csere megoldotta (hibás visszacsapó szeleppel).

-Valaki generátorhibát is említett már.

Az autónak ez az egy baja van, mindig is hibakód mentes volt. Ez viszont fennáll már fél éve, és úgy néz ki nem lett jobb, sőt. Szeretném megoldani, mivel az autó tényleg gyakorlatilag gyári állapotú, és szeretném, hogy tökéletes(közeli) állapotban maradjon, így nagyon zavar a dolog. Tudnátok esetleg valamilyen ötletet adni?

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Hozzászólások

Davee2023.05.07 09:20:18

Jó olvasni amikor ilyen korrekt tulajhoz kerül egy-egy autó, a sok csak "beleülök és hajtom" tulajok közt.

Szurmayg2023.05.05 10:38:16

Szia!

Igen, a szűrőket leszámítva mindre félre is tettem, volt is átvizsgáláson az autó. Véleményük szerint minden rendben volt, csak a szívósor felújítást javasolták. Ugyan ide vittem vissza az első, balul elsült vezérléscsere után, és szerintük az is pöpec módon be volt állítva. Na lehet nekik autóval nem, csak kerékpárral kéne foglalkozniuk.

Mindenesetre egy év alatt mióta nálam van az autó csak a pollenszűrő nem volt cserélve, így legalább mostmár tisztában vagyok azzal, hogy mi mióta van az autóban.

Van felújított szívósor, vezérlés, hidrotőkék, olajszűrő, levegőszűrő, ventilátor, fékbetétek, gyertyák, gyári üzemanyagcső (az előző tulaj gumislagos megoldása helyett). Rokonok nem értik miért költök rá ennyit, de nekem nosztalgia ez az autó a gyerekkorom miatt, tetszik is, és még 10 év biztosan van benne, akár 15 is.

Érdekesség: Nagypapás, garázsban tartott első tulajos nem dohányzó autó volt, aminek minden szava igaz is. Viszont minden oldalon volt festve (egész profin) kisebb közlekedési bakik miatt, és a bal hátsó ajtó egy az egyben cserélve volt garanciálisan. Sajnos a motortérben már nem költött ennyit: amikor valahogy eltörték az üzemanyagcső tank-injektorsor motortéri szekcióját azt egy gumislaggal pótolták, és a hengerfejben is elnyírtak egy menetet a vízszivattyűnál, ezt most helicoil-oztattam a szerviz során.

Az autó egyébként rozsdamentes, hibakódmentes (mostmár), és egy év alatt minden problémáját gyári alkatrészekkel javítottam/pótoltam. Ami problémája előjön arra költeni fogok, mert szerintem szerény, őszinte autó, megérdemli.

szepria2023.05.05 10:10:32

Szia!

A margó margójára:

Használt autó vásárlásakor (meglátásom szerint) mindenképp kötelező lecserélni a légszűrőt, olajszűrőt, olajat, és a vezérlést (én akkor is cserélném, ha épp nem csörög). Opcionális, igénytől függ, de ajánlott a pollenszűrő csere is.
Sajnos nem tudható biztosan az autó előélete, hiába a számla.
Érdemes elvinni egy műszaki átvizsgálásra is, mert ott szoktak igazán kiderülni az apróságok...

Ezeket a plusz költségeket mindenképp rá kell számolni, nem csak a biztosítást és az átírást.
És az sem mindig igaz, hogy az autó állapotát tükrözi az ára!

Szurmayg2023.05.05 09:49:49

Köszönöm mindenkinek a választ!

A probléma megoldódott: a vezérlés 5 fokkal el volt állítva. Azzal a lendülettel már új vezérlést is kapott az autó (biztos ami biztos). A vezérműfedél tömítésen is volt egy kis hasadás, ami miatt a vízszivattyú egy kis vizet folyamatosan az olajtérbe nyomott, emiatt fogyott kis mértékben mindig a víz. Az olajban szerencsére még nem volt látható, így nem gondolnám, hogy csapágykopást okozott volna.

A többi tipp is logikusnak tűnik egyébként. A fojtószelep takarítva lett szívósor felújításon ősszel, a hidrotőkékben pedig bíztam, hogy az újak csak nem okoznának ilyen gondot.

A szervizben ahova elvittem mértek szívóoldali és kipufogóoldali nyomásingadozást, és az egyenetlenségből ők is arra jutottak, hogy ha nem a vezérlés a rossz akkor a szelepzárás. Szerencsére azzal nincs gond. Az is kiderült, hogy a hűtőventilátorom előtét ellenállása s megadta magát, úgyhogy új ventilátort is kapott az autó.

Még egy tanulság a sztori margójára: Az autót egy éve vettem, friss olajjal (az előző tulaj akkor rakott bele nekem újat, amikor megvásároltam, ez látszott is a nívópálcán, szép tiszta volt, a kannát is megkaptam a maradék 1 literrel). Most a szerviz alkalmával új olajat kapott, és itt derült ki: az autón legalább 2-3 éve nem volt olajszűrő cserélve. Ez az én saram, feltételeztem, hogy az előző tulaj ezt az olajcserével együtt elintézte, de a tanulság levonva: akkor biztos valami, ha azt az ember maga csinálja meg.

Köszi a segítséget mindenkinek!

 

billiboyy2023.05.05 02:38:52

Szia !

Első kőrben a fojtószelep állapotát nézd meg. Alapos tisztítást neki.

Itt egy eléggé amatőr videó ennek a menetéről:  

A videóban látottakhoz képest jobban szét kell szedni és sokkal alaposabb tisztításra van szükség, viszont a fogkefe kihagyhatatlan.  :-)

Neki bevált.

A másik az alapjárati léptető motor működésének az ellenőrzése. Sajnos ezt nem egyszeű házilagosan megvizsgálni. Az alapjárati motor folyamatosan szabályoz. Az ECU-tól kapja a jeleit, úgy hogy sok jeladó adatát feldolgozva másodpercenként sok álítást végez. Nyílván alapjáraton van a legnagyobb szerepe, de beledolgozik még másképpen is a motor működésébe.

Ellenőrizni csak kiszerelt állapotában lehet. Kell hozzá egy vezérlő elektronika ami mozgatja a léptető motort és kell egy oszcilloszkóp is ami a folyamatos mozgás jellegörbéjét mutataja. Ennél a vizsgálatnál sokkal olcsóbb egy új.

Ez egy roppent idegesítő hiba.

Járj szerencsével.