Motorhűtés probléma


Üdv mindenkinek. Van egy Opel Astra H Twintop 2006-os autóm Z18XER motorral. A hibajelenség az, hogy 70-80°C körül el kezd emelkedni a hűtővíz a tartályban egészen a zárókupakig, majd 90°C-nál szinte kirobban a túlfolyón. Viszont a hűtőventillátor meg sem nyikkan. Kimeneti teszten mind2 fokozat tökéletesen működik és a termosztát is nyit. További érdekesség hogy ha a klímát bekapcsolom, akkor az 1. fokozat csak szakaszosan működik. Kb. 20 másodpercig megy, majd kikapcsol kb. 30 másodpercre, majd újra elindul. Klímagáz mennyisége megfelelő. Még egy hibajelenséget vettem észre, 5 perc motorjárás után a negatív akkusaru tűzforró. Nem tudom hogy ennek van-e valami köze a hűtővíz bohóckodásához. Remélem van valakinek ötlete, én már mindenféle összeesküvés elméletet kipróbáltam. Előre is köszi a segítséget. 

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Hozzászólások

bgnorg2023.03.30 18:47:49

Úgy néz ki hogy meglett a probléma. Ma kicseréltem mind2 hőmérséklet szenzort, volt nagy meglepetés. A hűtő oldalában lévőt kivéve valami belekövesedett lerakódást találtam abban a sarokban, egy csepp folyadék nem jött ki rajta. Gondolom a jeladót is rendesen hőszigetelte. A termosztátházban lévő pedig csak 95°C-t jelzett, mikor a hűtőben lévő már 108°C-on állt. Szóval 2 szenzor és egy új hűtő után helyreállt a rend. Köszönöm mindenkinek a segítséget. 

szepria2023.03.29 20:01:04

A következőt próbáld ki:
amikor hideg a motor, tekerd le a kiegyenlítőtartály kupakját (lazítsd meg) és nyomd össze valamelyik vastagabb hűtőcsövet és úgy tekerd vissza a kupakot.
Így kismértékű dekompresszió lesz a hűtőrendszerben.
Majd indítsd el az autót, és folyamatosan figyeld ugyanazon vastag hűtővízcső nyomását. (tartsd kissé összenyomva) Ha érzed, hogy kezd keményedni (1-2 perc alatt), akkor növekszik benne a nyomás. Az pedig valahonnan a motorból fog jönni, más nem képes hideg motor esetében felfújni a rendszert.
Ha nagy a nyomás, én nem használnám, mert vagy a motorhűtőt, vagy a fűtőradiátort, vagy valamelyik hűtőcsövet szét fogja nyomni.
Az enyémnek tökéletes volt a CO-ja, pedig kissé át volt égve a hengerfej tömítés.

bgnorg2023.03.29 19:02:10

Köszönöm a videókat, elég tanulságos. Mindjárt meg is rendeltem őket. Az akkukábelt újraforrasztottam, most már jéghideg. A vízpumpa is tökéletes, a visszafolyó vékonyabb csöveken vidáman spriccel a tartályba a hűtőfolyadék. A hibajelenség viszont megmaradt. Holnap kap egy új tartálykupakot. Gyanús nekem, már nem eredeti. 

billiboyy2023.03.29 16:58:26

Az, hogy valamelyik akkusarú nagyon melegszik az midenképpen súlyos tőzveszélyt okozó hiba. A negetív sarunál valahol az akku és a karosszéria+motor réz kábeleket kell ellenőrizni. Egyértelmen rossz érintkezés okozzza a melegedést. Ahhoz, hogy felforrósodjon egy vastag kábel ahhoz nagy ármnak folynia a vezetéken. Elnőrizted a akkusaruk fémes érintkezését ?

Hőjeladó gombát kellene ellenőrizni. 

A klíma azért kapcsol be ilyen rövid időre, mert ennyire van szüksége. Majd nyáron .....akkor jár a venti állandóan.

 

Ezeket nézd meg:

">A vízhőfok jeladó és az általa generált hibák. - YouTube

">Motor hőmérséklet mérő jeladó működése, vizsgálata - YouTube

 

Megnyitás. Jobb kat, "hivatkozás megnyitása".

Járj sikerrel.

bgnorg2023.03.29 09:09:38

Már megfordult a fejemben, de 18000 km van benne, vezérléssel együtt lett cserélve. Continental szett. Azért ránézek, köszi.