Z14xep egr probléma


Sziasztok!

G Astra Z14xep 2008. Egr hibával küzdök (elvileg). Tünetek: Nem mindig, de mindig alapjáratnál, röfög az autó. Az alapjárat ingadozik. Mintha nem tudná eldönteni, hogy mennyi benzint adjon. Van, hogy a röfögés egyenletes, de van, hogy fokozódik, lassabb, de erőteljesebb lesz, remeg az egész autó. Amint egy kis gázt adok, azonnal elmúlik. Ha visszaengedem alapjáratra, megint röfög. Ha adok egy 2-3000-es gázfröccsöt, megszűnik. Régen csak nedves időben és Pesten csinálta (gondolom, a levegőminőség, vagy a sok piroslámpázás miatt, de mindig az M7-ről lejőve kezdett kínlódni (arról megyek Pestre)) Most már normális időben is csinálja. Röfögésnél egy idő után megjelenik a hibajelző (kulcsos autó), kivillogtatva 1405 Egr hiba. Volt, hogy megjelent a motor ikon, de mire szerelőhöz értem, elmúlt. Enyhe emelkedőn, 4-es fokozatban, kis gáznál eltűnik a hibajelzés. Volt, hogy  1x-2x volt, hogy háromhengerezett, az autót leállítva, újraindítva, ment rendesen. 1x volt, hogy 2 vagy kevesebb hengerezett. (kiolvasatva.) Az elmúlt egy évben cserélve lett a trafósor, gyertyák, egr (nem kérdezett meg a szerelő, berakott egy Az Meister-t), vízszivattyú, hűtővízhőmérséklet érzékelő, hengerfejtömítés, olaj, hűtővíz. Tisztította az egyik szerelő a szívósort. Opcom-al kiolvasatva, elvileg időnként felakad az egr. Legalábbis 45km-re egy srác 7000-ért ezt mondta. Sajnos errefelé nincsenek ehhez az autóhoz értő szerelők. (Az egyik pl., olajcserénél megszakította a menetet, majd olyan menetet vágott a teknőbe, amin szó szerint folyt az olaj. Mikor visszavittem, bekente tömítőpasztával és közölte, hogy nem tudja megcsinálni.) Olajat, egyébként normálisan eszi, semmi extra.

Az autó 3-6km-ereket megy dombos kisvárosban napi szinten, pár hetente megyek 80-150km-ereket, de csak főúton. Lomha a lábam, nem nyomom neki.

Most vettem egy Pierburg használtat, az 1-5 láb között megvan a 8ohm, tovább mérni, eszköz hiányában nem tudtam. (2M ohm-ig mér a multiméterem) Ezt tervezem most berakatni. (A gyári Pierburg 106-110e között van. :( )

Merre érdemes tovább keresni? Szeretem az autót, mert kényelmes, nagy, van klíma, elfér a család benne, pakolható, van tatőcsomi, nem fogyaszt sokat, de ez a hiba már nagyon megrágta az idegeim. Köszönöm szépen a segítséget!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Hozzászólások

Davee2023.06.12 16:15:36

Elég nehéz így értelmezni, hogy mi az a röfögés látatlanban.

Z14XEP-nél fennáll a motorvezérlő hiba is, az is okozhat fals hibakódokat és hibákat, utolsó emlékeim szerint sajnos nem javítható, de klónozással plug&play cserélhető.

Esetleg beszélj a vezerlojavitas.hu srácokkal.

Persze ez csak egy látatlan feltételezés, nagyjából felsoroltál mindent ami eszembe jutott volna hirtelen.

emerzee2023.06.08 20:58:05

Ami változás: Ki lett cserélve az egr bontott, kitakarított Pierburg egr szelepre. Le lett szedve a szívósor, amennyire tudtam kitisztítottam, az egr felől jövő csővel és a folytószeleppel együtt. Az örvény szelepek rudazata rendben van, a légtömegmérő le lett tesztelve, működik. Változás viszont továbbra sincs. Ugyanúgy röfög a motor.