Astra H (Z16XEP) lengéscsillapító csere


Sziasztok!

Ma nekiálltam kicserélni az első lengéscsillapítókat, mert toronycsapágyat is kellett cserélni. Azonban nem kicsit lettem a végére ideges, minek után a 2. kulcsomat is eltörtem :(. A lényeg, hogy kiszedni semmi áron nem bírtam, úgy össze volt rohadva a toronycsapágy a csavarjával, így ennek ára egy T50 kulcs lett. A flex megoldotta a problémámat, azonban összerakni sem bírom rendesen, mivel azt írja a nagykönyv, hogy terheletlen állapotban (értelmezésem szerint a rugót még összehúzva) 80 Nm nyomatékkal kell lehúzni a támcsapágy csavarját. Nos a lengéscsillapító szárában van egy 6-os imbusz nyílás, kívül pedig 22-es kulccsal tudom húzni az anyát. Ez egy csőkulccsal egész addig jó volt, amíg valamennyi nyomatéknál (nem tudom, 80-ra volt állítva a kulcs) el nem deformálódott. Majd felbátorodván vettem egy spéci készletet, ami tök jó is, de most az imbusz bit a gyenge láncszem, mert a csőkulcs halálát követően az tört bele a szár belsejében lévő nyílásba.

Tanácsolták, hogy szereljem be a gólyalábat, engedjem rá az autót és légkulccsal essek neki, de az nem oké, mert csak pörgeti az anyát és így a szárat is, nem tudja meghúzni.

Kérlek segítsetek, mivel tudok ellentarani, amire a nyomatékkulcs is rámegy és kibírja ezt a terhelést?! Nagyon köszönöm! G.

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Hozzászólások

Davee2023.10.24 06:14:34

Normális, ha mozog.

huggybear2023.10.23 17:39:36

Szia Davee!

Köszi, közben megoldottam, meghúztam az előírt szerint. Minden bizonnyal igazad van, csak én vagyok ennyire körülményes és nehézkes .

Összeraktam, azonban nem vagyok teljesen elégedett, mert a műanyag, két félből álló gyűrű forog, ha az autó a kerekein áll. Nem kell annak masszívan állnia, feszíteni a gólyalábat a kasztnihoz? A gyári is tudott mozdulni egy nagyon picit, de nem ilyen könnyen. Köszi! G.

Davee2023.10.23 16:45:27

Légkulccsal ráhúztam laza állapotból indulva, teljesen jó, véleményem szerint teljesen felesleges nyomatékra húzogatni, a menet elfogy, a csavar felül a szár peremen, csodát nem tudsz művelni vele. Ha meghúztad engedd el a dolgot.