Z16XER hengerfej tömítés csere?


Sziasztok!

A tünet az, hogy kormosak a gyertyák, olajfogyás nem jelentős, mindig is volt egy max 1 liter/12000 km. A kiegyenlítő tartályban a víz tiszta, nem fogy, kis olajgőz kicsapódás látható tisztítás után is. 2 éve volt cserélve az olajhűtő tömítés, de sajnos alatta továbbra is lassú olajszivárgás látható. Az előzményekhez hozzátartozik, kb 2 hónapja a PCV (kartergáz szellőző) szelepet cserélni kellett a szelepfedélben. Az olaj nem habzik, semmi víznyom nincs. Ami zavaró, hogy időnként, nem mindig, meleg motor indításakor fehér füst jön a kipufogóból, de menet közben nincs semmilyen füstölés. A motorban 180.000 km van, jobbára városi használatban, évente olajcsere. Elég lenne egy szelepszár szimering csere a hengerfej levétele nélkül?

Amihez feltétlenül hozzá kell most nyúlni, a vezérlés oldal felőli ún. olajszivattyú (vagy alsó) tömítés, sajnos a környék taknyos és egyértelmű, nem a vezérműtengely, vagy a szolenoid felől jön.

Kérdésem az, esélyes-e a hengerfej tömítés csere, vagy lépésenként olajhűtő tömítés, szelepszár szimering, olajszivattyú tömítés csere és ha ez nem jön be, utána a hengerfej tömítés? Ha már szét kell bombázni az olajszivattyú tömítés csere miatt, akkor onnan nincs messze a hengerfej.

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Hozzászólások

Davee2023.07.23 15:54:36

Szenzorok értékeit kellene átnézni, a fekete gyetyák dús keverékre utalnak, esetleg vízhőfok szenzor, vagy beszívott levegő szenzor, talán map szenzor, ha a szondákra azt mondod jók.

Az olajhűtő folyásnál mindig komplett felújítást szoktam javasolni, össze cső tömítés és új olajhűtő.

joma132023.07.21 10:37:48

Sziasztok!

Ami az előző hozzászólás óta történt:

Hengerfejet nem ellenőriztem, olaj nem habosodik, a kiegyenlítő tartály tisztítás után is rendben van, van nyomás a hűtőrendszerben.

Cserék: Szelepszár szimering, olajhűtő (csak a hűtő, a szűrőház nem), a vezérmű felőli alsó tömítés csere, új gyertyák.

Ami továbbra is fennáll, a gyertyák kormolódnak, szagra inkább olajos. Ami itt kérdés lehet, a szelepfedél membrán, azaz PCV szelep, amit ugyan kb 3 hónapja cseréltem, ez jól működik-e? A szelepfedél PCV szelep felőli csonkját megfújtam, megszívtam, szelel mindkét irányban, ez jó így? Járó motornál az olajbetöltőt le tudom venni, úgy néz ki, a membrán nincs átszakadva. A fojtószelepet korábban már kitisztítottam, nem volt dzsuvás. Meleg motornál  ellenőrizve a lambda szonda, mindkettő értéke jónak tűnik, az 1-es változik folyamatosan, a 2-es stabil. Belenézve a katalizátor kilépő oldalába, az tiszta. A fogyasztás jó, erő van. Olajfogyasztást nem mértem a rövid táv miatt.

A kormolódós gyertyákra kérném javaslatotokat. 

Ami még megoldatlan, az a hidegindítás utáni alapjárat, elég dadogós a motor, felszökik a fogyasztás 3 l/h főlé is és 1-2 perc után esik vissza, felmelegedés után már jó az alapjárat.

Adalék az olajhűtő cseréhez, sajnos a tömítés csere után is szivárog az olaj a kipufogó könyökre a motorblokknál a szűrő felőli oldalon, a hőcserélő tömítése az jó . Hiba oka, repedés a szűrőház alatti íves szakaszon, ami kiszerelve nem látszik. Kétszeri hegesztés után még most is szivárog, pedig ellenőrizve minden síkban van.

 

joma132023.06.24 12:52:27

Szia Dave!

Köszi a válaszod!

Hamarosan hozzáfogok lépésről lépésre.

Davee2023.06.23 06:18:27

Kormos gyertya dús keverékre utal, az nem jelent egyenesen hf hibát.

Az olajhűtőt jobb lett volna hűtővel együtt cserélni, hajlamos vetemedni a régi, akkor hiába a tömítés csere, illetve átlyukadás is előfordulhat.

Nem feltétlen mennék neki a hengerfejnek egyből. Egyébként kompressziót, veszteségmérést bontás nélkül is lehet csinálni, illetve kiegyenlítő tartályban kipufogógáz jelenlétét vizsgálni a kémiai technikával.