Opel Corsa b 1.5TD 1994 szelephézag állítás


Sziasztok !
Ezt a levelet írtam Davee-nak, aki azt írta, hogy nyugodtan tegyem fel itt is a kérdésemet és főleg kecsab-ot keressem ha diesel a probléma. 
Köszönöm Davee, hogy segítesz.
Kecsab ! Ha olvasod kérlek írj egy kicsit erről szelepállításról. Ez a motor nem hidrotőkés hanem korongos.
Egyáltalán miből lehet biztosan tudni, hogy kell-e szelepet állítani. Ez egy öreg autó 1994-es de csak most van benne 110.00 km. Újkorától velem van és összenőttünk.
Nagyon elijesztettek  azok munkaórák amiket ezzel kapcsolatosan mondtak.
Bárki aki tud valamit ezzel kapcsolatban kérem ne tartsa magába. Minden infó jól jön.
Nem Budapesten élek hanem Salgótarjánban és ez jócskán nehezíti a dolgomat
A levél:
""Szia Davee !
Egyszer már segítettél egy két dologban, ezért merlek megint zavarni. Annyira ritka az én bajom azaz már olyan kevés 1.5 TD fut a országban, hogy nem akartam nyilvánosan írni.
Azt szeretném megkérdezni, hogy ennek a motornak (( X15DT )) hogyan kell illetve lehet a szelephézagait rendesen beállítani azokkal a bizonyos korongokkal. Azt mondják akikkel beszéltem, hogy már nincs olyan szelepállításhoz való szerszám, ami nélkül nem is lehet a korongokat cserélni. Igaz lehet ez ?
Bízom a jóindulatodban és a mindig segítőkész hozzáállásodban ezért is fordulok hozzád.
Várom válaszod.
Üdvözöllek. ""
Sziasztok.
billiboyy
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Hozzászólások

kecsab2016.07.22 22:25:52 Nagyon egyszerű a dolog. A hézagmérő lemezkét ügyesen be lehet fűzni a vezérműtengely és a korong közé a méréshez. Ha a nagy hézag miatt ki kellene cserélni a korongot, akkor elég a vezérműtengelyt fogó félkengyeleket lebontani (össze lesznek számozva, de irányra, sorrendre vigyázni), vezérműtengelyt kiemelni és alatta ott lesznek a korongok hozzáférésre.

billiboyy2016.07.22 20:31:44 Szia Kecsab !
Köszönöm a segítséget, nem is vártam ennyire részletes útmutatót. Valami nagyon megütötte a fülemet ! Azt írod, hogy "És persze ha kint a szelep "               

Le kellene venni a hengerfejet a szelepállításhoz ?   Vagy valamit én nagyon félre gondolok !
Persze az a gond, hogy én magam nem tudom megcsinálni. Abban segítenél, hogy ennek egy normális helyen mennyi lehet a jvítási díja ?
Hát davee-nak valóban igaza van. Vágod nagyon a dieseleket !!!!
Mindent köszönök és ha a zsebem is bírja megpróbálkozom azokkal amit írtál.
Az nagy segítség lenn ha belőnéd valahova ennek az árát !
Még egyszer köszönöm.
Szia. billiboyy

kecsab2016.07.22 16:58:30 Elnézést, nem minden kérdésre válaszoltam. Mikor kell állítani rajta? Pl. ha hangot ad, "csattog". vagy ha nem egyenletesen jár, akkor feltételezhető, hogy nem úgy nyit, vagy zár, mint kellene. Jó lenne ilyenkor egy szelephézag- és egy veszteségmérés, vagy egyszerűen az izzítógyertya helyén betenni sűrített levegő csatlakozást, ráadni a nyomást (persze dugattyú az adott hengerben legyen az alsó holtponton) és fülelni, hol szökik el a levegő.ez lehet a kipufogó, a szívócsont, vagy a kartertér. Első 2 a szelepek tömítetlenségére utal, a kartertérből jövő hang pedig henger-, vagy gyűrűkopásra.

kecsab2016.07.21 23:22:05 És persze ha kint a szelep, talán jó lenne kicsit becsiszolni, utána kéne az új hézagot mérni, majd a korongot megrendelni. Tényleg nem egyszerű, de maga a művelet nem nehéz és ritkán kell csinálni, nem szokott elromlani. A Golf II 1.6TD is korongos, én több százezret lementem vele és nem kellett hozzányúlni.
kecsab2016.07.21 23:20:57 A meglévő korongnál ellenőrizni kell a hézagot. ha túl vagy, akkor korongot ki kell venni, rajta a jelölés, vagy le kell mérni a magasságát és egy olyan magas koronggal helyettesíteni, ami kiadja a kívánt szelephézagot. Nem bonyolult, viszont új korongot csak a mérés után lehet rendelni.