Folyamatosan lemerülő akkumulátor!


Sziasztok!
Astra 1,6 xer motorral rendelkező Opelom akkumulátora, 5-6 napos garázsban állás után folyton folyamatosan  lemerül.   Szerelő műszerrel megmérte és szerinte minden rendben van, annyi észrevétele volt, hogy ha nincs a az autó lezárva, akkor valami szívja az aksit (szerinte a computer dolgozik), ha viszont lezárt állapotban van akkor "szinte" semmi feszültség ingadozás nincs. Ha leállítás után távirányítóval lezárom, akkor pár nap múlva azt veszem észre, hogy nem is volt lezárva, tehát kinyitotta magát.  Most már a második aksit vettem bele (55 ah), mert csontra leszívta az előzőket, tehát nem az akkumulátorral van a probléma! Ha 1-2 naponta használom, akkor nincs gond, de ha többet áll akkor lemerül! Már többször hallottam, mikor a garázsban ténykedtem, hogy valami a műszerfalban búg, kattog, de az autó már több órája állt. Nem tudom, hogy összefügg e azzal, hogy mivel nincs benne hőmérséklet kijelző, ezért a rejtett menüben nézzem a motor hőmérsékletét, ezt évekig nem használtam, de mióta használom merül az aksi. Lehet, hogy a computer az autó leállítása után is dolgozik? Elnézést, hogy kicsit hosszú voltam, de már nagyon zavar a probléma! Köszönöm ha tudtok valamilyen tanácsot adni!       
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Hozzászólások

vegha682021.04.23 12:21:52

Tisztelt opelharcos csoporttársak!

Tanulságos történetet osztok meg veletek. Zafira B, Z16 XE1-ről van szó. A történet azzal kezdődött, hogy beírtam a csoportba, hogy nincs vízhőfok mérő a kocsiban, zavar, szeretném látni. Hamarosan érkeztek a segítőkész válaszok, melyek közül a legegyszerűbbet választottam, a rejtett menüt. Boldogság volt, menetközben láthattam a vízhőfokot. Igen ám, de pár nap múlva lemerült az akku. Régi volt, cseréltem. Ugyanúgy lemerült. Akkumulátor teszter, akku jó. Újra és újra lemrült, pedig márkásat vettünk. Ekkor elolvastam az összes csoportbejegyzést a témáról. Leellenőriztem a fejegységet, külső-belső keringetőt. Itt megjegyzem, hogy a keringető a Zafirában másképp néz ki mint a javítási eljárás fotóin. Szerintem a zsalutörés problémáját ennél már orvosolták. Korábban nyugalmi áramfelvételt is mértem, 100mA volt, sokalltam. A további hibakereső kísérletek során rájöttem, hogy a rejtett menü az ok. Ha menet közben használtam a rejtett menüt, leállítás után hiába vettem ki a kulcsot, az akku lemerült. Csak akkor szűnt meg a jelenség, ha az akkusarut valamennyi időre levettem, teljesen árammentessé vált a rendszer és a következő utaknál sem hívtam elő a rejtett menüt. Így, hogy nem használom a rm-t, 10mA-re csökkent a nyugalmi áramfelvétel és azóta nem merült le az akksi. Lehet, az is elég lenne ha használat után kilépnék a rm-ből, de azt nem tudom hogyan kell. Esetleg valaki? Talán egy misét még megérne. Remélem, a hasonló problémával küzdőknek segítség lehet. Én is önzetlen segítséget kaptam a csoporttól.

gergely9932020.11.20 09:21:50

2-3 mp alatt elhalkul, kapcsoltam többször oda-vissza, nem ez lesz a gond. Valami más húzza le az akksit sajnos.

Davee2020.11.19 21:43:39

Áramfelvételt figyel, hallgasd meg mert ha 2-3 mpercnél tovább megy amikor állítod (külső/belső keringetés gomb) akkor rossz, ha megragasztottad úgy is tönkremehet hogy kieszi a négyszög részt és körbeforog bent a motorkihajtás.

Ha jól működik akkor pedig tudok adni korlátozó elektronikát hozzá utána nem lesz már vele gond.

Gyárilag is van bent áramkorlát figyelés csak túlméretes lett, vagy a mechanika alulméretes, emiatt törik. 

gergely9932020.11.19 17:59:21

Köszönöm a gyors reagálást! 

Itthon javítottam, sok-sok kétkomponensű erős ragasztóval.

Jelenleg is működik, ma csekkoltam, mikor olvastam a fórumot. 

Mondjuk az lehet, hogy ez úgy működik, hogy addig feszíti, amíg tudja, majd érzékeli a magas áramfelvételt és ha elér egy szintet, akkor a komputer lecsapja? (nem értem miért nem lehet egy végállás érzékelővel megoldani) 

Szóval én nem hinném, hogy ez szívja le, hacsak nem ad rá így is pár óránként delejt

Davee2020.11.19 15:38:10

Ha törött a zsalu akkor leszívja, akár bezárás után órákkal. Többször állít rajta, ha pedig törött akkor 15-20 másodpercig eljátsza mire letilt.

Javítást házilag oldottad meg vagy javítóvéggel?