Astra H hűtőventilátor hiba (Z16XER)


Sziasztok,

 

típus: 2010 Astra H Z16XER (252k km)

 

Sajnos régóta egy makacs hibával állok szemben. Időről időre teljesen váratlanul, pl. éjszaka, parkolás közben bekapcsol az autó hűtőventilátora. De akár menetközben minden gázadáskor is, de simán már a gyújtás ráadásakor is. Pedig alapból 107 fok felett kellene.

Előfordult így többször, hogy egész éjjel ment a garázsban a venti, így le is merült az akku reggelre. Vagy egész nap állt a parkolóban és ment a venti, és nap végén amikor indultam volna munkából haza, lemerült az akku.

A hiba azóta van, hogy fűtésbox csere történt és ezért apró darabokra lett szétszedve az autó a cseréhez. Azt gondoljuk, hogy megfelelő fűtésbox került az autóba, és megfelelően lett összerakva. A fűtés rendben működik, bár kicsit büdös volt az elején, állítólag kiégett autóból van a fűtésbox.

A pedálteszt eredménye: P0482 azaz "Ventilátor vezérlő 3. fokozat áramkör alacsony/magas feszültség C-039" illetve ég a motorvezérlő elektronika/indításgátló ellenőrző lámpa. A víz hőfok jelző reális értéket mutat, és hibát nem is ír erről.

A hiba elhárításához cseréltünk akkumulátort, ventilátort (a benne lévő relé is új így), rakosgattuk a biztosítékokat. A hiba nem múlt el.

Nem világos számomra, hogy azért kapcsol-e be random a ventilátor mert merül az akku és meghülyül, vagy meghülyült valami ezért bekapcsol a ventilátor és lemerül az akku – tehát nem világos az ok-okozat.

Tapasztalt már valaki hasonlót? Van valakinek bármilyen tippje?

Köszönöm és üdv.,

Marci

 

 

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Hozzászólások

Davee1 napja 13 órája

Ilyen hibával még én sem találkoztam, de alapvetően nem indulhatna el ha nincs gyújtás az autón, eleve ha leállítod miközben megy a ventilátor, akkor az is leáll. Lehet, hogy UEC probléma lesz, mivel onnan kapja a vezérlést, esetleg egy vagy több beégett relé.

Én első körben lehet megpróbálnék egy UEC cserét azonos alfakódúra, de fontos, hogy programozni is kell, tehát bontottból vagy letanított vagy olyan aminek megvan a kódja.